CATEGORIEËN

Kabelschoentjes

Wil je een kabel veilig aan de aansluitklem van elektrische apparaten verbinden? Dan heb je kabelschoentjes nodig. Wij hebben een ruim assortiment aan kabelschoentjes en bieden deze aan in diverse soorten en maten. Elk heeft een eigen doeleind. Ook als je de schoentjes aan een kabel wilt krimpen kun je bij ons terecht. Bekijk dan onze kabelschoentang.

lees meer...

Wat is een kabelschoen?

Zoals gezegd kun je met een kabelschoen elektrische kabels aansluiten. Daarnaast kun je met een kabelschoentang (of krimptang) de gestripte ader van de draad krimpen. Het voordeel is dat je zo de kabel niet hoeft te solderen. Ook als je een kabel dus wilt verbinden, maar niet weet hoe je moet solderen is het gebruiken van kabelschoenen fijn. Het werkt vaak een stuk sneller en is eenvoudiger! Je kunt kabelschoentjes gebruiken voor verschillende doeleinden, waaronder in de auto en op de boot, maar ook in huis. Ook in de auto-industrie en caravanbouw worden kabelschoenen veel gebruikt. Vooral in combinatie met een krimpkous is een kabelschoen de ideale oplossing en werk je zo een kabel gemakkelijk netjes af.

Met een kabelschoen kun je dus eigenlijk een stekker-stopcontactverbinding maken. De metalen aansluitlip vormt hierbij de stekkerkant en het kabelschoentje vormt de contrastekkerkant. De verende ogen van het kabelschoentje kun je om de metalen aansluitlip plaatsen. In het midden van de aansluitlip bevindt zich een gaatje. Deze is er om de nok van het kabelschoentje te bevestigen. Hierdoor treedt er een vergrendeling op en klem je de kabelschoen dus stevig op de lip. Heb je nu al een verbinding gemaakt, maar wil je de kabelschoen verwijderen? Pak de schoen dan stevig vast en wrik deze voorzichtig om de schoen los te trekken. Let wel op dat je niet aan de draad zelf trekt. Hierdoor kun je de draad namelijk uit de kabelschoen trekken. In het ergste geval veroorzaak je hierdoor een draadbreuk.

Verschillende soorten en maten kabelschoenen

Er bestaan diverse soorten kabelschoenen in verschillende maten. Elk heeft zijn eigen toepassing. Zo bestaan er kabelschoentjes met en zonder isolatie. Ook zijn er schoenen met bepaalde vormen. Deze lichten we hieronder toe:

  • Kogelvormige aansluiting: deze worden vaak gebruikt om een bout of terminal aan te sluiten en bestaan in verschillende maten. Hoe dikker de draad, hoe groter het oog moet zijn.
  • Klepelring aansluiting: deze variant wordt ook wel kabeloog genoemd en wordt veel gebruikt wanneer je een stevige nul verbinding of aarde verbinding moet maken. Het oog zet je eenvoudig met een schroef of bout vast.
  • Kabelvork aansluiting: dit is een variant op de kabeloog. Hierbij is de kabeloog dicht, maar heeft de vork een opening. Dit type kabelschoen wordt vaak gebruikt bij het aansluiten van apparaten op spanningsrails met schroefaansluitingen. Het voordeel van dit type is namelijk dat je alleen de schroef van de spanningsrail los hoeft te schroeven. Je hoeft deze dus niet te verwijderen. Vaak worden deze schoenen gebruikt bij audio versterkers.
  • Vlakstekker aansluiting: deze variant wordt ook wel een schuif aansluiting genoemd. Deze variant is wellicht de meest populaire. De stekker ziet eruit als een plat schoentje en kun je eenvoudig, in een handeling aansluiten op een platte aansluitlip. Dit door de terminal over de lip te schuiven. Vaak wordt dit type gebruikt in de autotechniek omdat het daar belangrijk is dat de verbindingen niet lostrillen. Ook kun je de verbinding eenvoudig demonteren als je deze, of een ander onderdeel moet vervangen.

Als je een kabelschoen koopt, is het belangrijk dat je let op vorm en de kleur. De kleur bepaalt namelijk de kerngrootte. Er bestaan drie varianten, namelijk rood, blauw en geel:

  • Rode schoentjes zijn geschikt voor kabels met een kern van 0.5 tot 1.5 mm (AWG 22-18).
  • Blauwe schoentjes zijn geschikt voor kabels met een kern van 1.5 tot 2.5 mm (AWG 16-14).
  • Gele schoentjes zijn geschikt voor kabels met een kern van 4.0 tot 6.0 mm (AWG 12-10).

In ons assortiment vind je de diverse soorten. Wij bieden de schoenen per soort, maar ook als compleet assortiment met diverse soorten aan. Ga voordat je een kabelschoen na waar je deze voor wilt gebruiken, welke mate van isolatie je nodig hebt en wat de dikte van de kabel is waarop je de schoen wilt monteren!

Kabelschoentjes monteren

Kabelschoenen zijn eenvoudig te monteren. Wil je een schoen monteren? Dan heb je wel een speciale kabelschoentang nodig. Met deze tang kun je de schoen namelijk op een correcte manier aan de draad krimpen. Hieronder leggen we het proces uit:

  1. Knip ten eerste de kabel op de juiste lengte en strip vervolgens een centimeter van de isolatie met de striptang.
  2. Steek het snoer in de kabelschoen. Let erop dat je de isolatie volledig in de isolatiehuls steekt.
  3. Ga na of de gestripte ader in de schoen een beetje uitsteekt. Dit moet het geval zijn.
  4. Steek de schoen in de krimptang en druk deze stevig dicht. De tang zorgt er met zijn vorm dat de klauwtjes van de schoen stevig om de aders worden gedrukt.

Let trouwens wel op de kleur van de kabelschoen. Zoals gesteld geeft deze aan voor welke aderdiameter de schoen geschikt is. Gebruik zeker geen normale tang. Deze werkt anders dan speciale kabelschoentangen en is niet geschikt voor het monteren van kabelschoentjes!

Maximale stroomsterkte kabelschoentjes

Er bestaan normeringen voor kabelschoentjes als het gaat om maximale belastbaarheid. Dit omdat wanneer je te veel stroom door een kabel en kabelschoen heen laat lopen, deze kan oververhitten. Hierdoor kan er kortsluiting, of in een erger geval brand ontstaan. De maximale stroomsterktes per kabelschoen lijsten we hieronder op. Let wel op: dit geldt voor kabels die korter dan 25 meter zijn. We raden dan ook aan om bij kabels langer dan 25 meter een niveau hoger te kopen.

  • Rode schoentjes: maximale sterkte van 0-16A
  • Blauwe schoentjes: maximale sterkte van 17-25A
  • Gele schoentjes: maximale sterkte van 26-40A

Kabelschoen verbindingsconnector

In ons assortiment vind je ook verbindingsconnectoren. Deze worden ook wel kabelmoffen genoemd. Hiermee monteer je twee kabels aan elkaar. Ook bij de verbindingsconnectoren speelt de kleur een rol. Deze is dezelfde als bij de kabelschoenen zoals hierboven beschreven. Het voordeel van het gebruik van een kabelmof is dat, in tegenstelling tot kroonstenen, deze gebruikt kunnen worden in vochtige omgevingen, zoals bij een auto of boot. De mof corrodeert namelijk niet en kun je dus veel langer gebruiken. Als kroonstenen corroderen ontstaat er namelijk een slechte elektrische verbinding, waardoor apparaten uit kunnen vallen. Een verbindingsconnector bestaat uit een buisje. Hier kun je twee gestripte draden in steken en deze vervolgens met een krimptang vast krimpen op een draad.

Kabelschoentjes kopen bij Kabeldirect.nl!

Kom je er niet uit, weet je niet welke kabelschoen jij nodig hebt of wil je gewoon wat extra advies? Neem dan gerust contact met ons op. Het is ons streven om elke vraag dezelfde dag nog te beantwoorden, zodat je nooit lang hoeft te wachten op een oplossing waarmee je aan de slag kunt. Twijfel dus niet en stuur ons een e-mailbericht.